Λέσχη Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι» Πάτρας

Ιστορικο

Λέσχης Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι»
& Ιστολογίου (Blog)-Τρόπος Λειτουργίας

Η  Λέσχη Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι» ιδρύθηκε το στις 25 Μαΐου του 2007 από την Καλλιτεχνική Διάδραση σε Αθήνα και Πάτρα με υπεύθυνο τον Γιάννη Καραμπίτσο και ανήκει στις Λέσχες Ανάγνωσης που βρίσκονται υπό την αιγίδα του Ε.ΚΕ.ΒΙ.  Η Λέσχη Ανάγνωσης με απόφαση των ιδρυτικών μελών της είναι μια λέσχη με ανοικτή συμμετοχή και έχει σαν μόνιμη έδρα τον Α.Σ.Τ.Ο. (Αντιεφησυχαστικός Σύλλογος Τωρινών Ονειροπόλων) που βρίσκεται στην Βαλτετσίου 3 ενώ μπορεί να πραγματοποιείται σε σπίτια μελών, καφετέριες, βιβλιοθήκες ακόμα και υπαίθρια. Σε κάθε συνάντηση της λέσχης συντονιστής είναι το μέλος ή τα μέλη που πρότειναν το θέμα. Η λέσχη «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι» ενθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία των μελών και ειδικότερα των νέων ενώ η λήψη των αποφάσεων σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν σε κάθε συνάντηση και σε σχέση με τον τρόπο λειτουργία της επιδιώκεται να είναι ομόφωνη.

Πραγματοποίησε την πρώτη συνάντησή της στις 4 Νοεμβρίου του 2007 με θέμα «Αρσένι και Αντρέι Ταρκόφσκι: Ποίηση και Κινηματογράφος» και μια δεύτερη συνάντηση στις 11 Νοεμβρίου 2007 που αποτέλεσε συνέχεια της πρώτης.

Στη συνάντηση αυτή μετά από πρόταση των μελών Αδάμ Αδαμόπουλου και Αθανασίας Δανελάτου που έγινε δεκτή, δημιουργήθηκε ιστολόγιο (blog) της λέσχης ανάγνωσης στο Ίντερνετ με διαχειριστή το μέλος της λέσχης Αθανασία Δανελάτου, που προσφέρθηκε να αναλάβει αυτή την εργασία με την συνδρομή και των άλλων μελών, με τίτλο «Λέσχη Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστό». Μετά από αίτημα του παραπάνω μέλους να μην έχει πλέον την διαχείριση του ιστολογίου της Λέσχης Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι», αυτήν ανέλαβε ο υπεύθυνος της λέσχης Γιάννης Καραμπίτσος. Δημιουργήθηκε το παρόν ιστολόγιο με τίτλο «Λέσχη Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι» που αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου.

Οι συναντήσεις της λέσχης που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα είναι οι εξής:

2 Δεκεμβρίου 2007 : «Η πολιτική ποίηση της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς»

Συντονίστρια: Μαρία Κοτσώνη

13 Ιανουαρίου 2008:

«Συγγραφείς που γράφουν σε ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα: Εμμανουήλ Ροϊδης»

Συντονίστρια: Μαίρη Σιδηρά

16 Μαρτίου 2008:      

«Συγγραφείς που γράφουν σε ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα: Αλ. Παπαδιαμάντης»

Συντονίστρια: Μαίρη Σιδηρά

 

6 Απριλίου 2008:        

«Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: Ο Ρόλος του Ηλίθιου στο έργο του Ντοστογιέφσκι»

Συντονιστής: Γιάννης Καραμπίτσος

11 Μαϊου 2008: Ο Ρόλος του Ηλίθιου στο έργο του Ντοστογιέφσκι» Μέρος II

Συντονιστής: Γιάννης Καραμπίτσος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

H HΜΕΡΑ

Παρασκευή 25 Μαΐου 2007

Λέσχες ανάγνωσης σε Πάτρα και Αθήνα

Η Καλλιτεχνική Διάδραση προχωρά στην ίδρυση δύο λεσχών ανάγνωσης, μία στην Πάτρα και μία στην Αθή­να. Οι δύο αδελφές λέσχες, με τίτ­λο Λέσχη Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι» Καλλιτεχνικής Διάδρασης Πάτρας, με τη φιλοξε­νία και συνεργασία του Α.Σ.Τ.Ο. (Βαλτετσίου 3), και Λέσχη Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι», Καλλιτεχνικής Διάδρασης Αθήνας, με τη φιλοξενία και συνεργασία του Μικρού Πολυτεχνείου (Πλα­τεία Ασωμάτων 7 Θησείο), στο­χεύουν να προωθήσουν την αγά­πη για τη λογοτεχνία με την ευ­ρεία έννοια (μυθιστόρημα, ποίη­ση, θεατρικό έργο, σενάριο, δοκί­μιο, βιογραφία) και να διερευνή­σουν και ν’ αναδείξουν τη διάδρα­ση της λογοτεχνίας με την κινημα­τογραφική τέχνη (μυθιστορήμα­τα, διηγήματα, θεατρικά, ποιήμα­τα, βιογραφίες, δοκίμια που έχουν έμπνευσα ταινίες) αφενός και ns αφηγηματικές τέχνες γενικότερα, αφετέρου. Τα μέλη των 2 λεσχών θα συγκεντρώνονται δύο φορές το μήνα, ενώ για τη διεξαγωγή κάποι­ων συναντήσεων θα χρησιμοποι­ούνται και άλλοι χώροι, όπως τα σπίτια των μελών, καφετέριες, βιβλιοθήκες κ.λ.π., αλλά και υπαί­θριοι. Η διάρκεια των συναντήσε­ων θα είναι 3 ώρες, συμπεριλαμ­βανομένου διαλείμματος. Οι δύο λέσχες ανάγνωσης θα δέχονται συμμετοχές καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και τον Σεπτέμβριο και θα ξεκινήσουν την ενερ­γή δραστηριότητα τους τον Οκτώβριο. Τα βιβλία που θα διαβα­στούν θα επιλεγούν στην πρώτη συνάντηση των μελών, ενώ μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προτείνουν βιβλία και θεματολογίες. Σε κάποιες συναντήσει θα προβάλλονται ταινίες ή αποσπά­σματα από ταινίες που έχουν βα­σιστεί σε βιβλία και έχουν διαβα­στεί και συζητηθεί στη λέσχη. Δηλώσεις συμμετοχής (η κάθε λέσχη δεν θα υπερβεί τα 20 μέλη) και πληροφορίε5 στο τηλ. 6944143564 και στο mail art.diadrasi@gmail.com.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ Τρίτη 12 Ιούν 2007

Εντρυφώντας στον Φιοντόρ

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Δεν ήταν μόνο ένας από τους πυλώνες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η γραφή του ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο στην “ανατομία” της ανθρώπινης ψυχής, δεδομένου ότι θέμα των έργων του ήταν η ίδια η ζωή. O Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι άφησε πίσω του έναν πολύτιμο λογοτεχνικό θησαυρό, η ανακάλυψη του οποίου παραμένει γοητευτική μέχρι τις μέρες μας. Στο πλαίσιο αυτό, η Καλλιτεχνική Διάδραση, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της στην Πάτρα, ιδρύει Λέσχη Ανάγνωσης “Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι”.

H Λέσχη θα δώσει τη δυνατότητα στα μέλη της να θέσουν, υπό άλλο πρίσμα, τα βιβλία του Ντοστογιέφσκι και να αναπτύξουν, πάνω σε αυτά, έναν ποικίλο και γόνιμο προβληματισμό.

Ωστόσο, το αντικείμενο της Λέσχης δεν θα περιοριστεί μόνο στο έργο του κορυφαίου Ρώσου λογοτέχνη, καθώς θα εμπλουτιστεί και με τίτλους άλλων συγγραφέων.

Αντίστοιχη Λέσχη θα δημιουργηθεί και στην Αθήνα, από την Καλλιτεχνική Διάδραση, η οποία θέλησε να ενισχύσει την αλληλεπίδραση μεταξύ βιβλίου και κινηματογράφου, από τη σκοπιά του γραπτού κειμένου αυτή τη φορά.

«Η ιδέα για τη σύσταση των Λεσχών Ανάγνωσης προέκυψε από την ενότητα εκδηλώσεων με τίτλο “Από το βιβλίο στην κινηματογραφική ταινία”.

Διαπίστωσα ότι, μέσω των προβολών, επαναπροσέγγισα τη λογοτεχνία και θεώρησα ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να προχωρήσουμε σε κάτι βαθύτερο», επισημαίνει ο κριτικός κινηματογράφου, σκηνοθέτης και υπεύθυνος της Καλλιτεχνικής Διάδρασης, Γιάννης Καραμπίτσος.
Στόχος είναι η προώθηση του ενδιαφέροντος για τη λογοτεχνία, σε όλο το φάσμα της.

Όπως εξηγεί ο κ. Καραμπίτσος, τα μέλη της Λέσχης θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με το μυθιστόρημα, την ποίηση, το θεατρικό έργο, το σενάριο, το δοκίμιο, τη βιογραφία.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες Λέσχες Ανάγνωσης, οι συναντήσεις των μελών θα γίνονται δύο φορές το μήνα, όχι μόνο στο χώρο του Αντιεφησυχαστικού Συλλόγου Τωρινών Ονειροπόλων (Α.Σ.Τ.Ο., Βαλτετσίου 3), καθώς θα αναζητούνται και εναλλακτικοί τόποι φιλοξενίας, όπως τα σπίτια των μελών, καφετέριες, βιβλιοθήκες, αλλά και υπαίθριοι χώροι.

Επιπλέον, η Καλλιτεχνική Διάδραση επιθυμεί να καταρτίσει τη λίστα των βιβλίων που θα διαβαστούν, στην πρώτη συνάντηση, μετά την επεξεργασία των προτάσεων που θα καταθέσουν τα μέλη της.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της, προτείνει την ανάγνωση βιβλίων, μέσα από θεματικές ενότητες, όπως “Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: ο Άνθρωπος και το Έργο του”, “Καταραμένοι (αιρετικοί) Καλλιτέχνες”, “Ίταλο Καλβίνο: Δύσκολοι Έρωτες”, “Ο Ερωτισμός μέσα από τα βιβλία των Ρολάν Μπαρτ (αποσπάσματα Ερωτικού Λόγου), Ζορζ Μπατάιγ (Ερωτισμός), Μισέλ Φουκό (Ιστορία της Σεξουαλικότητας)”, “Καρλ Γιουνγκ: ο άνθρωπος και το έργο του”, “Σωτήρης Δημητρίου, Νίκος Χουλιάρας (και άλλοι Έλληνες διηγηματογράφοι που τα διηγήματά τους θα μπορούσαν να γίνουν ταινίες)”, “Κινηματογράφος – Ποίηση” κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε κάποιες συναντήσεις, θα προβάλλονται ταινίες ή αποσπάσματά τους, που έχουν βασιστεί σε βιβλία κι έχουν διαβαστεί και συζητηθεί στη Λέσχη.

Παράλληλα, ο Γιάννης Καραμπίτσος ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Ντοστογιέφσκι, ενώ αυτή την περίοδο προετοιμάζεται το επόμενο βήμα της Καλλιτεχνικής Διάδρασης, διαμέσου του οποίου επιθυμεί να φέρει στο προσκήνιο την πατρινή λογοτεχνία, καθώς και να αναπτύξει, σε τοπικό επίπεδο, την έβδομη τέχνη.

«Στην Ελλάδα και στην Πάτρα διστάζουμε να αγγίξουμε κάποιους τομείς, αντίληψη η οποία πιστεύω ότι πρέπει να ξεπεραστεί», επισημαίνει ο κ. Καραμπίτσος.

Μέσα από το νέο θεσμό, που θέλει να δημιουργήσει η Καλλιτεχνική Διάδραση, διηγήματα, θεατρικά έργα ή και ποιήματα Πατρινών λογοτεχνών, που έχουν γραφεί στο παρελθόν ή που θα γραφούν, στο πλαίσιο της νέας δραστηριότητας, θα διασκευάζονται σε σενάρια για ταινίες μικρού μήκους, με τη συμμετοχή των ίδιων των συγγραφέων και των Πατρινών, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Εξάλλου, ιδιαίτερα βοηθητική θα είναι, σε αυτή την κατεύθυνση, η λειτουργία, στην Πάτρα, Εργαστηρίου Σεναρίου, στο οποίο θα κληθούν να προσφέρουν τις γνώσεις τους σημαντικοί άνθρωποι του κινηματογράφου, από την Αθήνα.

Τα διασκευασμένα σενάρια θα γυρίζονται σε ταινίες, με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, από τους μαθητές των κινηματογραφικών εργαστηρίων πρακτικής της Καλλιτεχνικής Διάδρασης, που ήδη λειτουργούν και με τη σκηνοθετική εποπτεία του Γιάννη Καραμπίτσου.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την πατρινή λογοτεχνία, έχουν κατατεθεί ήδη προτάσεις συνεργασίας, τόσο στη ΔΕΠΑΠ όσο και στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

ΙΝFO

Η Λέσχη Ανάγνωσης θα δέχεται συμμετοχές καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και το Σεπτέμβριο. Η δραστηριότητά της θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Τα μέλη της Λέσχης δεν θα ξεπερνούν τα είκοσι. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο τηλ. 6944 143564 και στο mail art.diadrasi@gmail.com.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Παρασκεύή 16 Ιανουαρίου 2008

Με θέμα του Έλληνες συγγραφείς

Την ερχόμενη Κυριακή 13 Ιανου­αρίου στο Α.Σ.Τ.Ο. (Βαλτετσίου 3) στις 11.30 π.μ. θα πραγματο­ποιηθεί η πρώτη συνάντηση για τη νέα χρονιά της Λέσχης Ανά­γνωσης της Καλλιτεχνικής Διάδρασης «Φίοντορ Ντοστογιέφσκι» με θέμα τους Έλληνες συγγραφείς που χρησιμοποιούν μια ιδιαίτερη γλώσσα και γραφή. Θα διαβαστούν διηγήματα και αποσπάσματα από Βιβλία των Παπαδιαμάντη, Ροΐδη, Σκαρίμπα και Βιζυηνού. Μετά από απόφαση των μελών της λέσ­χης ο χαρακτήρας της θα είναι ανοιχτός και μπορούν να παρακολουθούν τις συναντήσεις της λέσχης και μη μόνιμα μέλη.

Παρουσία στο διαδίκτυοlesxh_gegonota_2_paroysia.jpg

«Είναι γεγονός! Είμαστε πια στα ψηφιακά κύματα και… λάβετε θέ­σεις. Από το ιστολόγιο μπορούμε να καταθέτουμε προ­τάσεις, σχόλια, ερωτήματα, παρα­τηρήσεις, επισημάνσεις αλλά και αγωνίες, ανησυχίες και μανιφέστα για τις προσωπικές μας αγάπες γύρω από τα ενδιαφέροντα τής λέσχης και όχι μόνο. Ποιοι είμα­στε; Μία ομάδα που ονομάζει τον εαυτό της: ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ «ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ». Έτσι παρουσιάζεται στο διαδίκ­τυο η λέσχη ανάγνωσης (http:// lesxianagnwsis.wordpress.com), που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του μεγάλου λογοτέχνη και «δά­σκαλου» Φ. Ντοστογιέφσκι, θα είναι μια διαφορετική λέσχη από τις συνηθισμένες αλλά και μια ίδια λέσχη με αυτές. Κύριος άξονας της η διάδραση μεταξύ των τε­χνών, επιστήμης και τέχνης, φιλο­σοφίας και τέχνης, τεχνολογίας και τέχνης, κοινωνίας και τέχνης, αν­θρώπου με άνθρωπο. Μυθιστό­ρημα, ποίηση, θεατρικό έργο, δο­κίμιο πάσης φύσεως (επιστημονι­κό, φιλοσοφικό, ψυχαναλυτικό), βιογραφία. Έτσι θα υπάρξουν συναντήσεις «κλασικές» με διάβα­σμα μόνο βιβλίων πάσης φύσης, αλλά και άλλες εμπλουτισμένες με προβολές αποσπασμάτων από ταινίες, φωτογραφιών, κόμικ, στή­σιμο επιτόπιων θεατρικών, μου­σικών και άλλων δρώμενων, συνα­ντήσεις υπαίθριες και σε άλλους χώρους, μια λέσχη ανοιχτή στο καινούριο και προάγγελος του.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: